איך הסכם ממון הציל את הבעל מחוב מס עצום שנוצר מהעסקים של אישתו
- עו״ד דניאל קול
- 25 בספט׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
אם אתם חושבים שהסכם ממון הוא סתם ניירת משפטית מיותרת, הסיפור הבא יגרום לכם לחשוב שוב: בעל כמעט ונאלץ לשלם חוב מס ענק בגלל עסקיה של אשתו, אך בזכות הסכם ממון חכם – הוא ניצל מתשלומי עתק לרשות המסים.
בפסק הדין שדן בערעור שהוגש על שומות מס הכנסה שהוצאו לבני הזוג לנדאו, נחשפה דוגמה מעניינת לחשיבות של הסכמי ממון וההפרדה הרכושית בין בני זוג. במקרה זה, בית המשפט קיבל את ערעורו של הבעל וקבע כי אין לייחס לו את החובות וההכנסות של אשתו, שניהלה עסקים עצמאיים משלה, מאחר והיה ביניהם הסכם ממון ברור שהגדיר הפרדה רכושית מוחלטת.
הסיפור החל כאשר רשות המסים טענה כי קיים "הפרש הון בלתי מוסבר" בין הצהרות ההון שהגישו בני הזוג, דבר שהוביל להוצאת שומות מס גבוהה מאוד לשנים 2013-2014. בעוד האישה, שהייתה בעלת עסקים, נדרשה להסביר את מקור ההפרשים, הבעל טען כי אין לו קשר לעסקיה וכי כל הכנסותיו נובעות מעבודתו כשכיר. הסכם הממון שנחתם בין בני הזוג בשנת 2005, ואושר על ידי בוררים, קבע כי נכסי האישה והכנסותיה הינם שלה בלבד, וכי אין לבעל חלק בהם.
בית המשפט קיבל את עמדת הבעל וקבע כי לנוכח עקרון "מס אמת", אין להטיל על הבעל את האחריות לתשלומי המס בגין הכנסות האישה. ההפרדה הרכושית הממונית המוסכמת על פי הסכם הממון מנעה מרשות המסים לחייב אותו בתשלומי מס על הכנסות של אשתו. מנגד, השומות שהוטלו על האישה נותרו בעינן, אם כי באופן חלקי בלבד.
פסק דין זה מדגיש את החשיבות של תכנון כלכלי נכון ובפרט את הצורך בהסכמי ממון, במיוחד כאשר אחד מבני הזוג עוסק בעסקים עצמאיים שעלולים לחשוף אותו לסיכונים כלכליים. באמצעות הסכם ממון, ניתן להגן על בן הזוג השני מפני חבויות כספיות לא צפויות שנובעות מהתנהלות כלכלית של בן הזוג.
ע"מ (מחוזי ירושלים) 69283-11-19 חנה לנדאו נ' פקיד שומה ירושלים 1 (נבו 29.7.202)