top of page
חיפוש

חוזים חכמים: המפתח להצלחה

  • תמונת הסופר/ת: עו״ד דניאל קול
    עו״ד דניאל קול
  • 18 בנוב׳ 2024
  • זמן קריאה 1 דקות

סיפור קטן למה אתם צריכים לערוך חוזים חכמים בכל עסקה ואיך טופס הזמנה עלול להפוך לסכסוך של מאות אלפי שקלים.




טופס הזמנה הוא חוזה לכל דבר - את זה אתם כבר בטח יודעים. וכך גם ידעה חברת אלקטרוניקה מוכרת. החברה חתמה על הזמנה מול יבואן גדול לאספקת 2000 רכיבים בכל חודש לחצי שנה. בנוסף, בסוף ההזמנה, החברה הוסיפה סעיף קטן ובו היא רשמה ״2000 רכיבים במלאי זמין למקרה הצורך״.


לאחר חצי שנה, עם סיום קבלת הרכיבים מידי חודש, פנה היבואן לחברה ודרש שהחברה תשלם עבור ״רכיבי המלאי״. החברה טענה - לא היינו צריכים, לא ביקשנו ולכן לא נשלם. היבואן טען - ביקשתם מלאי, הוא הוזמן במיוחד עבורכם, שלמו או שנלך לבית המשפט.


וכך, נוצר סכסוך מסחרי מיותר של 100,000 ש״ח. אם אחד הצדדים היה פונה אלינו לפני ביצוע ההזמנה, הייתי מייעץ לעגן את ההזמנה בחוזה מסגרת. אם היה פונה אלי היבואן, הייתי מציע לרשום בחוזה המסגרת את התנאים לאספקת המלאי - כך שהיבואן לא יפסיד על היבוא. אם הייתה פונה אלי החברה הייתי מציע לכל הפחות להוסיף מספר מילים להזמנה כך שלא ישתמע כי המלאי הוא חלק מההזמנה. ולשניהם הייתי ממליץ לערוך חוזה קצר ומסודר שימנע סכסוך מיותר.


הצדדים כמובן דבקו בעמדתם וניגשו לבית המשפט. בסופו של דבר ניתן לומר כי שני הצדדים הפסידו - התיק נגמר בפשרה - החברה רכשה את כל המלאי אך במחיר מופחת. היבואן הפסיד את הרווח ואת הוצאות המשפט, והחברה מנגד שילמה על רכיבים לא נחוצים.


אי-בהירות חוזית היא המפתח לרוב הסכסוכים המסחריים, דעו שתמיד עדיף להקדיש זמן ומשאבים לניסוח חוזה חכם על-פני פתרון מאוחר בהליכים משפטיים שיעלו לכם הרבה יותר.

 
 
bottom of page